Taustaa
Poissonin kumulatiivinen todennäköisyys tarkoittaa sitä, että kuinka usein satunnaiset tapahtumat sattuvat välille 0 – x raja-arvot mukaan lukien. Todennäköisyystiheysfunktioprosenttiluku sen sijaan palauttaa Poissonin todennäköisyystiheysfunktion sille, että tapahtumien määrä on täsmälleen x kertaa.
Tilojen suunnittelussa huomioidaan synnytysten määrä vuodessa (elektiiviset sektiot luvusta vähennetään), läpimenoaika, sekä haluttu kuormitus (ts. täyttöaste). Tämän laskennan voi soveltaa mihin tahansa tapahtumaan, joka toistuu aina satunnaisesti: mm. päivystystoiminta, synnytykset, liikennevaloissa tapahtuvat onnettomuudet, kolarit, puhelinsoitot, tulivuoripurkaukset jne.) Sen sijaan se ei sovellu tilanteisiin, joissa on elektiiven ajanvaraus käytössä, esim. poliklinikka- tai leikkaustyö.
Jos haluat tarkistaa, kuinka kiirettä on ollut synnytyssaleissa, niin voit syöttää vuorokauden saldon ja saada selville kuinka usein vastaavanlaisia päiviä toistuu vuoden aikana.
Poisson-laskennan avulla voit tarkistaa sekä kumulatiivisen, että hetkellisen todennäköisyysluvun tietylle tapahtumalle. Esim. jos puhelinsoittoja on keskimäärin 10 kertaa tunnissa, voit laskea mikä on todennäköisyys sille, että soittoja onkin 70 kertaa tunnissa (elävässä elämässä se on 0%!). Toinen esimerkki: jos synnytyksiä on keskimäärin 23 kertaa vuorokaudessa, niin todennäköisyys sille, että se on myös huomenna täsmälleen 23 kpl on 8%. Todennäköisyys sille, että synnytyksiä on nollasta 23:een on sen sijaan peräti reilut 55%.
Toinen esimerkki: jos seri-potilaita on 1.1 kpl vrk:ssa, todennäköisyys, että niitä olisi 5 kpl, on n. 5 promillea. Toisaalta juuri tämä tapaus ehkä ei sovi Poisson-laskennalle, sillä todennäköisesti niitä tapauksia sattuu enemmän viikonloppuisin.